Home » Corona » Hoe je je immuunsysteem kunt versterken in corona-tijd

Hoe je je immuunsysteem kunt versterken in corona-tijd

door | 1 okt, 2021 | Corona, Lekker in je vel

Deze rare tijd vraagt veel van ons. Misschien ben je heel bang om besmet te raken, misschien ben je boos dat je vrijheid je wordt ontnomen, misschien ben je somber omdat je zo weinig leuke dingen kunt ondernemen. De tweedeling in de samenleving tussen gevaccineerden en niet-gevaccineerden raakt iedereen.

Toen anderhalf jaar geleden de eerste lockdown afgekondigd werd, kregen we te horen dat we onze handen stuk moesten wassen, het liefst met desinfecterende zeep. We moesten afstand tot elkaar houden en zoveel mogelijk binnen blijven. De bedoeling was natuurlijk goed, maar deze maatregelen helpen niet om je immuunsysteem te versterken. Door je handen stuk te wassen, haal je juist de beschermende laag van je huid die voorkomt dat bacteriën of virussen door je huid binnen kunnen dringen. Door binnen te blijven worden we slap en futloos, ons energieniveau daalt en onze weerstand wordt lager. Door niemand te zien worden we somber, wat ook niet bevorderlijk is voor ons immuunsysteem.

Natuurlijk wordt de kans kleiner om besmet te worden als je weinig mensen ziet en afstand houdt. Daarnaast is het in mijn ogen juist belangrijk om te proberen je weerstand te vergroten. Mocht je toch ziek worden, dan is de kans groter dat je niet heel erg ziek wordt. Hoe kun je je weerstand dan vergroten?

* Eet gezond, dat wil zeggen veel groente, niet teveel koolhydraten, zoveel mogelijk vers, zo min mogelijk pakjes en zakjes. Dit is goed voor je darmen, wat direct een positieve invloed heeft op je immuunsysteem. Mensen met overgewicht lopen een aanzienlijk hoger risico om bij besmetting op de IC terecht te komen. Door nu af te vallen, word je niet alleen gezonder, maar loop je gelijk ook minder risico om ernstig ziek te worden bij een corona-besmetting.

* Eet niet meer dan 3-5 keer per dag, niet steeds tussendoor wat in je mond stoppen. Elke keer als je wat eet, ook al is het maar een dropje of kauwgom, word je immuunsysteem geactiveerd voor het geval dat er schadelijke bacteriën binnenkomen. Als dat tien keer op een dag gebeurt, kun je je voorstellen dat je immuunsysteem uitgeput raakt en niet meer optimaal reageert als het écht nodig is.

* Zorg voor voldoende slaap. Tijdens een goede slaap wordt er groeihormoon aangemaakt en krijgt je lichaam de kans zich te herstellen. Dus ga op tijd naar bed en zorg dat je minimaal 7 uur slaap krijgt.

* Last van stress? Angst, woede, onzekerheid? Dat is misschien wel de grootste boosdoener voor je immuunsysteem. Zowel angst als boosheid maken dat je immuunsysteem niet meer goed werkt. Probeer niet te vechten tegen zaken waar je geen invloed op hebt (dat gevecht verlies je namelijk sowieso). Kijk eens goed naar je angsten. Zijn die reëel, wat kun je doen om je doemscenario niet uit te laten komen? Neem voor zover mogelijk het heft in eigen handen en laat gaan waar je toch geen invloed op hebt.

* Zorg dat je voldoende beweging krijgt. Tienduizend stappen per dag in de buitenlucht bijvoorbeeld. Mocht je daar echt geen tijd voor hebben, dan is drie keer tien minuten verspreid over de dag heel stevig doorwandelen (zodat je nog net kunt praten, maar niet meer kunt zingen) een redelijk alternatief. En doe daarnaast aan krachttraining. Dat hoeft echt niet per se in de sportschool, maar kan ook gewoon thuis of in het bos. Doe wat quats, sit-ups, lunges, wall-sits, til de boodschappentas een paar keer boven je hoofd, verplaats de stoelen in de kamer een paar keer per dag, dans de tango met de stofzuiger in je armen.

* Zorg ervoor dat je regelmatig mensen spreekt. Spreek af om met iemand te wandelen (buiten, anderhalve meter is echt wel veilig) of hard te lopen. Bel eens mensen op, of maak gebruik van skype, zoom, teams, facetime of whatsapp video.

* Verzin nieuwe manieren om toch leuke dingen te doen. Bouw een hut in de kamer en ga daar ook in slapen (ook als je denkt dat je al volwassen bent). Bedenk een pub quiz om online met je vrienden te spelen, maak een parcours in het bos met opdrachten en spelletjes, zet keihard swingende muziek op en gooi de heupen los (nodig de buren vooraf uit om mee te dansen). Nieuwe dingen bedenken en vooral veel lachen zijn heel goed voor je weerstand!

* En als je met anderen een huishouden vormt, geef ze een lekkere knuffel (dit werkt ook bij huisdieren!). Fysiek contact maakt dat er geluksstofjes in je lichaam aangemaakt worden, die je immuunsysteem versterken.

Welke tips volg jij al? Kun je er nog een paar meer uitvoeren?
Weet je niet goed hoe je iets aan moet pakken (je gewicht, je slaap, het gepieker ….), boek dan een gratis telefonische sessie met mij in. Ik kan je dan sowieso wat goede tips geven waar je verder mee kunt.

Over Nienke Bloksma

Nienke Bloksma Energiek & Vitaal
Als leefstijl- en vitaliteitscoach wil ik jou zoveel mogelijk vertellen over een gezonde leefstijl, hoe je met stress om kunt gaan en hoe je weer lekkerder in je vel kunt komen te zitten.

Onderwerpen

Gerelateerde artikelen

Waarom Texel goed is voor je gezondheid

Waarom Texel goed is voor je gezondheid

Het lijkt wel of alles hier op Texel intenser is. Als de zon schijnt, schijnt hij fel en heb je binnen de kortste keren rode koontjes (én weer een portie vitamine D). Omdat het hier altijd waait, is de lucht ook schoner dan in de ‘binnenlanden’. Als het regent, word je echt kletsnat en helpt geen paraplu je. Als je op de fiets bent, heb je altijd wind tegen, lijkt het wel (zodat je geen bezoek aan de sportschool nodig hebt).

lees verder
Goed ontbijten, hoor!

Goed ontbijten, hoor!

“Goed ontbijten, hoor!” Misschien zeiden je ouders dat vroeger tegen jou. Het klinkt ook heel logisch, toch? De koolhydraten in je eten zijn het gemakkelijkst te gebruiken als brandstof om te bewegen. Maar op het moment dat je meer koolhydraten eet dan dat je gelijk verbruikt, zal deze brandstof opgeslagen worden voor een later moment, in de vorm van ….. vet!

lees verder
Oei ik groei

Oei ik groei

Toen ik in verwachting was van mijn oudste dochter, was het ‘verplichte literatuur’: het boek ‘Oei ik groei’. Dus las ik braaf het hele boek en dacht daarna goed voorbereid te zijn voor het ouderschap. Ik wist alles over de verschillende ontwikkelingsfasen van baby tot puber, de sprongetjes in de ontwikkeling en dat een tijdje stagnatie nodig is om daarna weer een sprongetje te kunnen maken.

lees verder

0 Reacties

Tweet
Share
Share
Pin