Home » Corona » Insluipers
Insluipers

Insluipers

door | 8 mrt, 2022 | Corona, Leefstijl

Je ziet ze niet, je hoort ze niet, maar toch zijn ze er. En ze sluipen bij je naar binnen zonder dat je er erg in hebt. Nou heb je van de meeste insluipers maar even last. Maar er is er eentje, die een stuk hardnekkiger kan zijn. Ik heb het natuurlijk over het corona-virus. Sommige mensen worden er amper ziek van, anderen ernstiger. En een deel kan heel lang last houden van restverschijnselen. Hoe kan dat nou?

Er spelen meerdere factoren mee die bepalen of en hoe ziek je van corona wordt. Een sterk afweersysteem is er één van, maar er spelen nog veel meer factoren mee. Als die allemaal tegen zitten, dan kan je afweersysteem nóg zo sterk zijn, maar dan kun je toch ernstig ziek worden. En andersom, als al die factoren meezitten, dan kan iemand met een zwak immuunsysteem toch nauwelijks ziek worden. Blind vertrouwen op je afweersysteem is dus niet zo slim.

Long-covid

Hetzelfde geldt voor mensen die nadat ze corona hebben gehad, nog heel lang klachten blijven houden. Dat zijn vaak juist jonge en gezonde mensen. Wat zijn die restklachten eigenlijk en hoe kom je er vanaf?

Er zijn verschillende restklachten. De meeste mensen hebben ze lang niet allemaal. Voorbeelden van restklachten zijn:
– Af en toe wat snotterig, soms weer wat verhoging
– Vermoeidheid
– Mist in je hoofd, niet helder meer kunnen nadenken, moeite hebben met concentreren
– Smaak- en reukverlies
– Verlies van spierkracht
– Druk op de borst, benauwd, gevoel dat je niet genoeg lucht krijgt

Op het moment dat je nog af en toe wat verhoging hebt of zo nu en dan snotterig bent, is het waarschijnlijk dat er nog virusresten in je lichaam zitten. Dat hoeven geen ‘levende’ virussen te zijn, maar wel stukjes die je lichaam nog herkent als virus, zodat je immuunsysteem aan blijft staan. Dit kost je ook heel veel energie. Voordat je met eventuele andere klachten aan de gang kunt, moet je eerst zorgen dat je immuunsysteem weer tot rust komt. Dit kan met een combinatie van leefstijladviezen (voeding, beweging, ontspanning) en eventueel supplementen om je lichaam te ondersteunen in het herstel.

Voor elk van de andere klachten zijn ook specifieke tips voor leefstijl en supplementen, afhankelijk van je specifieke combinatie van klachten. Verwacht niet dat je er in een week vanaf bent, want je lichaam kan behoorlijk van slag af zijn door een corona-infectie.

Wil je meer weten? Download dan nu hier mijn e-book of maak gelijk een afspraak voor een gratis online strategiesessie, waarin we samen kijken wat jij het beste kunt doen.

Over Nienke Bloksma

Nienke Bloksma Energiek & Vitaal
Als leefstijl- en vitaliteitscoach wil ik jou zoveel mogelijk vertellen over een gezonde leefstijl, hoe je met stress om kunt gaan en hoe je weer lekkerder in je vel kunt komen te zitten.

Onderwerpen

Gerelateerde artikelen

Goed ontbijten, hoor!

Goed ontbijten, hoor!

“Goed ontbijten, hoor!” Misschien zeiden je ouders dat vroeger tegen jou. Het klinkt ook heel logisch, toch? De koolhydraten in je eten zijn het gemakkelijkst te gebruiken als brandstof om te bewegen. Maar op het moment dat je meer koolhydraten eet dan dat je gelijk verbruikt, zal deze brandstof opgeslagen worden voor een later moment, in de vorm van ….. vet!

lees verder
Week van de werkstress, tip #1

Week van de werkstress, tip #1

Eet zoveel mogelijk pure, onbewerkte voeding, zodat je lichaam de optimale brandstof krijgt om je weer energiek te kunnen gaan voelen. Hoe presteert jouw auto als je hem sladressing geeft in plaats van benzine? Open deur? Wellicht. Ik zie echter nog zoveel mensen met stress, die snel grijpen naar een snelle hap onderweg of kant-en-klaar voeding. Snap ik ook. Alleen het is niet slim.

lees verder
Eten: vet ingewikkeld!

Eten: vet ingewikkeld!

Eten doen we allemaal, dat is toch niet zo ingewikkeld? Toch komt er meer bij kijken dan je zou verwachten. Er is namelijk een groot verschil tussen ‘vullen’ en ‘voeden’. Jezelf volproppen is inderdaad niet zo ingewikkeld.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin