Home » Leefstijl » Goed ontbijten, hoor!

Goed ontbijten, hoor!

door | 31 okt, 2021 | Leefstijl, Lekker in je vel

“Goed ontbijten, hoor! Op een lege tank kan de motor niet draaien.”
Misschien zeiden jouw ouders dat vroeger tegen jou. Misschien zeg je het zelf nog steeds, omdat je het zo geleerd hebt. Het klinkt ook heel logisch, toch?

Een paar uur na een maaltijd is je maag immers weer leeg. Maar is daarmee ook je brandstoftank leeg? Nee, zeker niet. Nadat het eten je maag verlaten heeft, kan het in de darm opgenomen worden, eerst in je bloed, dan in de cellen in je lichaam. Op verschillende plekken in je lichaam wordt de brandstof opgeslagen, in verschillende vormen. Eén van die vormen is vet. Helaas hebben de meeste mensen in Westerse landen daar teveel van: meer dan 50% van de Nederlanders heeft overgewicht!

De koolhydraten in je eten (suikers, brood, aardappelen, rijst, pasta enz) zijn het gemakkelijkst te gebruiken als brandstof om te bewegen. Maar op het moment dat je meer koolhydraten eet dan dat je gelijk verbruikt, zal deze brandstof opgeslagen worden voor een later moment, in de vorm van ….. vet!

Vet gebruiken als brandstof vindt je lichaam een stukje lastiger, dus zolang er koolhydraten aanwezig zijn, zal je lichaam het vet lekker laten zitten waar het zit.

Afvallen

Mocht je nou willen afvallen en wat van dat vet kwijt willen, dan moet je dus zorgen dat je lichaam vet gaat gebruiken als brandstof. Zolang je genoeg koolhydraten eet, zal je geen vet verbranden, want je lichaam kiest voor de gemakkelijkste brandstof. Dus een stevig bord havermout voor het sporten is misschien wel lekker, maar gaat je niet helpen bij het afvallen.

Het enige dat echt helpt, is bewegen (en dat hoeft niet eens intensief sporten te zijn), zonder dat je lichaam koolhydraten kan verbranden. Minder koolhydraten eten dus. “Maar dan heb ik de hele dag honger!”, denken veel mensen. Dat blijkt niet te kloppen. Eten dat je een verzadigd gevoel geeft, is namelijk vooral vet- en eiwitrijk voedsel. Je hoeft niet bang voor vet te zijn, want zolang je maar weinig koolhydraten eet, zal je dat vet gebruiken om je motor draaiende te houden.

En weet je wat nóg beter helpt om af te vallen? Bewegen op een nuchtere maag. Zeker als je meer dan 12 tot 16 uur niets gegeten hebt, zal je lichaam je vetvoorraad aan gaan spreken om in beweging te komen. Dus probeer ’s avonds na het avondeten van de chips en de chocola (en de alcohol!) af te blijven en stel je ontbijt uit tot een uur of 11. Misschien is het in het begin even wennen, maar je zult al snel merken dat je dat ontbijt helemaal niet nodig hebt om in beweging te komen.

Evenwicht

Kun je dan zomaar alle koolhydraten weglaten uit je eten als je wil afvallen? Zo simpel is het helaas ook niet. Héél veel eiwitten eten is namelijk ook niet gezond. Ook moet je oppassen dat je wel voldoende vitamines en mineralen eet. Een tijdje kan dus best, maar op de lange termijn moet je toch zorgen voor evenwichtige maaltijden om op een gezonde manier af te vallen.

Wil je hier meer over weten, of kun je wel een steuntje in de rug gebruiken bij het gezond afvallen? Neem gerust vrijblijvend contact met mij op, dan kunnen we samen kijken wat jij nodig hebt.

Over Nienke Bloksma

Nienke Bloksma Energiek & Vitaal
Als leefstijl- en vitaliteitscoach wil ik jou zoveel mogelijk vertellen over een gezonde leefstijl, hoe je met stress om kunt gaan en hoe je weer lekkerder in je vel kunt komen te zitten.

Onderwerpen

Gerelateerde artikelen

Week van de werkstress, tip #1

Week van de werkstress, tip #1

Eet zoveel mogelijk pure, onbewerkte voeding, zodat je lichaam de optimale brandstof krijgt om je weer energiek te kunnen gaan voelen. Hoe presteert jouw auto als je hem sladressing geeft in plaats van benzine? Open deur? Wellicht. Ik zie echter nog zoveel mensen met stress, die snel grijpen naar een snelle hap onderweg of kant-en-klaar voeding. Snap ik ook. Alleen het is niet slim.

lees verder
Oei ik groei

Oei ik groei

Toen ik in verwachting was van mijn oudste dochter, was het ‘verplichte literatuur’: het boek ‘Oei ik groei’. Dus las ik braaf het hele boek en dacht daarna goed voorbereid te zijn voor het ouderschap. Ik wist alles over de verschillende ontwikkelingsfasen van baby tot puber, de sprongetjes in de ontwikkeling en dat een tijdje stagnatie nodig is om daarna weer een sprongetje te kunnen maken.

lees verder
De laatste loodjes

De laatste loodjes

Afgelopen week had ik weer een paar dagen les. De laatste echte lessen voordat ik examen mag doen. Het is elke keer weer heerlijk om mijn mede-studenten te zien, bij elkaar te komen op een mooie plek in Nederland. Dit keer hadden we les in het oude Raadhuis van Maarn.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin