Home » Mindset » De zeilen verzetten

De zeilen verzetten

door | 8 aug, 2022 | Mindset, Stress

Vorige week ging ik zeilen. Ik ben vrijwilliger op een oude loodsbotter. Een prachtige boot, maar wel zwaar en log in het zeilen. We moesten het schip weer terugvaren naar zijn thuishaven Oudeschild. Het weer was mooi, de zon scheen. Er was windkracht 2 uit het noordwesten voorspeld. Hmmm, dat is niet erg veel en we moesten naar het noorden.
 
Eenmaal de haven uit, snel alle zeilen hijsen, het grootzeil, de fok en ook de kluiver werd meteen bijgezet. En daar lagen we, heerlijk te dobberen. Het was inmiddels vrijwel windstil geworden.
Gelukkig keerde al snel het tij (letterlijk!) en werden we met de stroom meegenomen.

Op dit moment ben ik de laatste teksten aan het schrijven voor mijn nieuwe programma, deels online, waarmee ik gedreven zzp’ers help om stressbestendiger te worden. Het valt me elke keer weer op hoeveel uitdrukkingen uit het zeilen ik in mijn teksten verwerk. Het zeilen bevat zoveel metaforen die ook van toepassing zijn op het leven zelf. Alle zeilen bijzetten, de zeilen verzetten, voor de wind gaan, het tij keren, overstag gaan, het roer omgooien, laveren. Zo kan ik nog wel even doorgaan.

Misschien dat ik daarom wel zo van zeilen hou. Het is een kunst om mee te bewegen met de omstandigheden. De wind kun je niet aan- of uitzetten, of uit een andere hoek laten waaien. Maar je kunt wel de zeilen verzetten. Zelfs met forse tegenwind kun je zo op de plaats van bestemming aankomen. En dat is wat ik ondernemers ook zo graag leer. Dobberen in windstil weer kan iedereen, maar daarmee bereik je niet je doel. Maar als gedreven ondernemer krijg je vaak met tegenwind te maken. Je kunt je dan weg laten blazen, of je kunt het als sport zien om laverend uiteindelijk bij je doel uit te komen.
Ondernemen zonder enige stress is onmogelijk. Maar hoe kun je goed omgaan met stress, zodat het je niet van je sokken blaast en je evengoed je doel bereikt?

Hoe scherp aan de wind kun jij zeilen?
Wil je meer weten over dit prachtige programma, kijk dan even hier.

Over Nienke Bloksma

Nienke Bloksma Energiek & Vitaal
Als leefstijl- en vitaliteitscoach wil ik jou zoveel mogelijk vertellen over een gezonde leefstijl, hoe je met stress om kunt gaan en hoe je weer lekkerder in je vel kunt komen te zitten.

Onderwerpen

Gerelateerde artikelen

Slecht nieuws

Slecht nieuws

Voor me zit een boom van een kerel, midden veertig. Hij heeft me net vertelt hoe hij leeft, wat hij eet, hoe hij sport, ontspant, slaapt. Welke zorgen hij heeft over zijn bedrijf in deze corona-tijd. Over de ruzies met z’n vrouw, die hem steeds maar op de huid zit, zoals hij dat zegt.

lees verder
Podcast ‘Hoe ga je om met stress’

Podcast ‘Hoe ga je om met stress’

In de prachtige podcast van Young Ones praat Sander Timmermans met Dai Carter over hoe je omgaat met stress, tegenslag en negatieve gedachten. In bijna anderhalf uur krijg je van alles te horen over de growth mindset en fixed mindset, het belang van kernwaarden en je why, waarom je emoties niet moet negeren, hoe je met een beginnersmindset weer fouten durft te maken, wat het pad van het meesterschap je brengt, de kracht van routines, en nog veel meer.

lees verder
Gelukshormonen

Gelukshormonen

In je lichaam zorgen heel veel verschillende stofjes ervoor dat alles werkt zoals het zou moeten werken (als het goed is). Op het moment dat je stress ervaart, wordt er veel adrenaline en cortisol geproduceerd. En daardoor worden er andere stofjes niet of veel minder geproduceerd, want die bouwstenen zijn niet oneindig beschikbaar. Wat we direct merken is dat er veel minder ‘gelukshormonen’ aangemaakt worden.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin