Home » Mindset » De zeilen verzetten

De zeilen verzetten

door | 8 aug, 2022 | Mindset, Stress

Vorige week ging ik zeilen. Ik ben vrijwilliger op een oude loodsbotter. Een prachtige boot, maar wel zwaar en log in het zeilen. We moesten het schip weer terugvaren naar zijn thuishaven Oudeschild. Het weer was mooi, de zon scheen. Er was windkracht 2 uit het noordwesten voorspeld. Hmmm, dat is niet erg veel en we moesten naar het noorden.
 
Eenmaal de haven uit, snel alle zeilen hijsen, het grootzeil, de fok en ook de kluiver werd meteen bijgezet. En daar lagen we, heerlijk te dobberen. Het was inmiddels vrijwel windstil geworden.
Gelukkig keerde al snel het tij (letterlijk!) en werden we met de stroom meegenomen.

Op dit moment ben ik de laatste teksten aan het schrijven voor mijn nieuwe programma, deels online, waarmee ik gedreven zzp’ers help om stressbestendiger te worden. Het valt me elke keer weer op hoeveel uitdrukkingen uit het zeilen ik in mijn teksten verwerk. Het zeilen bevat zoveel metaforen die ook van toepassing zijn op het leven zelf. Alle zeilen bijzetten, de zeilen verzetten, voor de wind gaan, het tij keren, overstag gaan, het roer omgooien, laveren. Zo kan ik nog wel even doorgaan.

Misschien dat ik daarom wel zo van zeilen hou. Het is een kunst om mee te bewegen met de omstandigheden. De wind kun je niet aan- of uitzetten, of uit een andere hoek laten waaien. Maar je kunt wel de zeilen verzetten. Zelfs met forse tegenwind kun je zo op de plaats van bestemming aankomen. En dat is wat ik ondernemers ook zo graag leer. Dobberen in windstil weer kan iedereen, maar daarmee bereik je niet je doel. Maar als gedreven ondernemer krijg je vaak met tegenwind te maken. Je kunt je dan weg laten blazen, of je kunt het als sport zien om laverend uiteindelijk bij je doel uit te komen.
Ondernemen zonder enige stress is onmogelijk. Maar hoe kun je goed omgaan met stress, zodat het je niet van je sokken blaast en je evengoed je doel bereikt?

Hoe scherp aan de wind kun jij zeilen?
Wil je meer weten over dit prachtige programma, kijk dan even hier.

Over Nienke Bloksma

Nienke Bloksma Energiek & Vitaal
Als leefstijl- en vitaliteitscoach wil ik jou zoveel mogelijk vertellen over een gezonde leefstijl, hoe je met stress om kunt gaan en hoe je weer lekkerder in je vel kunt komen te zitten.

Onderwerpen

Gerelateerde artikelen

Modellenwerk

Modellenwerk

Dagelijks ben ik er mee bezig. Modellen. Alleen niet die modellen die voor de camera hun mooiste poses laten zien. Nee, ik bedoel andere modellen. In mijn trainingen en coaching gebruik ik heel veel modellen. Niet als dogma’s, wel als handige voorbeelden hoe je de wereld anders kunt zien dan je gewoonlijk gewend bent. Een voorbeeld hiervan is de Cirkel van Invloed en de Cirkel van Betrokkenheid van Stephen Covey.

lees verder
Waarom Texel goed is voor je gezondheid

Waarom Texel goed is voor je gezondheid

Het lijkt wel of alles hier op Texel intenser is. Als de zon schijnt, schijnt hij fel en heb je binnen de kortste keren rode koontjes (én weer een portie vitamine D). Omdat het hier altijd waait, is de lucht ook schoner dan in de ‘binnenlanden’. Als het regent, word je echt kletsnat en helpt geen paraplu je. Als je op de fiets bent, heb je altijd wind tegen, lijkt het wel (zodat je geen bezoek aan de sportschool nodig hebt).

lees verder
Week van de werkstress, tip #4

Week van de werkstress, tip #4

Doe niet aan time-management! Het klinkt zo logisch: leren om je tijd zo efficiënt mogelijk in te plannen. Maar het is dodelijk! Hoe harder je probeert je tijd zo efficiënt mogelijk in te plannen, hoe harder je richting burn-out zult hollen. Want weet je, er komen altijd onverwachte dingen tussendoor. En als jij je agenda helemaal dichtgetimmerd hebt, zul je acuut in de stress schieten als er maar één dingetje iets langer duurt dan je gepland had.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tweet
Share
Share
Pin