Home » Leefstijl » Gelukshormonen

Gelukshormonen

door | 10 okt, 2022 | Leefstijl, Stress

Hoe je ‘gelukshormonen’ kunt gebruiken als shortcut naar een fijner leven

In je lichaam zorgen heel veel verschillende stofjes ervoor dat alles werkt zoals het zou moeten werken (als het goed is). Een stofje zorgt ervoor dat je een hongergevoel krijgt als je lichaam behoefte aan voedingsstoffen heeft. Een ander stofje zorgt ervoor dat je je verzadigd voelt als je genoeg gegeten hebt. Een stofje zorgt ervoor dat je slaperig wordt als je lichaam behoefte heeft aan rust om weer op te kunnen bouwen. Weer een ander stofje zorgt ervoor dat er voldoende energie naar de juiste cellen getransporteerd wordt, enzovoort. Als alles goed gaat, is dit heel mooi met elkaar in evenwicht.

Op het moment dat je stress ervaart, wordt er veel adrenaline en cortisol geproduceerd. Adrenaline en cortisol zorgen ervoor dat je lichaam in een vecht- of vluchtstand staat. Je kunt snel aanvallen of wegrennen. En daardoor worden er andere stofjes niet of veel minder geproduceerd, want die bouwstenen zijn niet oneindig beschikbaar. Wat we direct merken is dat er veel minder ‘gelukshormonen’ aangemaakt worden. Dit zijn eigenlijk neurotransmitters, stofjes die dus van alles regelen in ons lichaam.

Door het gebrek aan bijvoorbeeld de neurotransmitter serotonine, zullen we ons meer gespannen voelen en slechter slapen. Door minder dopamine zullen we minder daadkrachtig zijn en ons meer besluiteloos en uitgeput voelen. Te weinig acetylcholine maakt ons vergeetachtig en zorgt ervoor dat we minder helder kunnen denken. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Je ziet dat tekorten aan deze ‘gelukshormonen’ een direct negatief effect hebben op hoe je je voelt en je verder de neerwaartse spiraal in trekken. Door bepaalde voedingsmiddelen en supplementen kun je de productie van deze ‘gelukshormonen’ een boost geven, waardoor je je snel weer prettiger voelt.

Wil je daar meer van weten? Ik kan hier uren over praten, zo fascinerend vind ik dit. Download dan nu mijn gratis eBook of maak gelijk een afspraak voor een kickstart-sessie, nu tijdelijk met korting.

Over Nienke Bloksma

Nienke Bloksma Energiek & Vitaal
Als leefstijl- en vitaliteitscoach wil ik jou zoveel mogelijk vertellen over een gezonde leefstijl, hoe je met stress om kunt gaan en hoe je weer lekkerder in je vel kunt komen te zitten.

Onderwerpen

Gerelateerde artikelen

Eten: vet ingewikkeld!

Eten: vet ingewikkeld!

Eten doen we allemaal, dat is toch niet zo ingewikkeld? Toch komt er meer bij kijken dan je zou verwachten. Er is namelijk een groot verschil tussen ‘vullen’ en ‘voeden’. Jezelf volproppen is inderdaad niet zo ingewikkeld.

lees verder
Bij de strot

Bij de strot

Ineens greep het me bij de strot. Ik dacht dat ik het zo goed onder controle had. Met mijn to-do lijstjes en mijn planner van uur tot uur ingevuld ….
En toen kwam dat telefoontje van school. Of ik een ziek kind wilde komen ophalen. Mijn hele planning stortte in elkaar. Ik wist ineens niets meer. Er blokkeerde iets in m’n hoofd. Ik kon wel janken.

lees verder
Waarom Texel goed is voor je gezondheid

Waarom Texel goed is voor je gezondheid

Het lijkt wel of alles hier op Texel intenser is. Als de zon schijnt, schijnt hij fel en heb je binnen de kortste keren rode koontjes (én weer een portie vitamine D). Omdat het hier altijd waait, is de lucht ook schoner dan in de ‘binnenlanden’. Als het regent, word je echt kletsnat en helpt geen paraplu je. Als je op de fiets bent, heb je altijd wind tegen, lijkt het wel (zodat je geen bezoek aan de sportschool nodig hebt).

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tweet
Share
Share
Pin