Home » Leefstijl » Gelukshormonen

Gelukshormonen

door | 10 okt, 2022 | Leefstijl, Stress

Hoe je ‘gelukshormonen’ kunt gebruiken als shortcut naar een fijner leven

In je lichaam zorgen heel veel verschillende stofjes ervoor dat alles werkt zoals het zou moeten werken (als het goed is). Een stofje zorgt ervoor dat je een hongergevoel krijgt als je lichaam behoefte aan voedingsstoffen heeft. Een ander stofje zorgt ervoor dat je je verzadigd voelt als je genoeg gegeten hebt. Een stofje zorgt ervoor dat je slaperig wordt als je lichaam behoefte heeft aan rust om weer op te kunnen bouwen. Weer een ander stofje zorgt ervoor dat er voldoende energie naar de juiste cellen getransporteerd wordt, enzovoort. Als alles goed gaat, is dit heel mooi met elkaar in evenwicht.

Op het moment dat je stress ervaart, wordt er veel adrenaline en cortisol geproduceerd. Adrenaline en cortisol zorgen ervoor dat je lichaam in een vecht- of vluchtstand staat. Je kunt snel aanvallen of wegrennen. En daardoor worden er andere stofjes niet of veel minder geproduceerd, want die bouwstenen zijn niet oneindig beschikbaar. Wat we direct merken is dat er veel minder ‘gelukshormonen’ aangemaakt worden. Dit zijn eigenlijk neurotransmitters, stofjes die dus van alles regelen in ons lichaam.

Door het gebrek aan bijvoorbeeld de neurotransmitter serotonine, zullen we ons meer gespannen voelen en slechter slapen. Door minder dopamine zullen we minder daadkrachtig zijn en ons meer besluiteloos en uitgeput voelen. Te weinig acetylcholine maakt ons vergeetachtig en zorgt ervoor dat we minder helder kunnen denken. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Je ziet dat tekorten aan deze ‘gelukshormonen’ een direct negatief effect hebben op hoe je je voelt en je verder de neerwaartse spiraal in trekken. Door bepaalde voedingsmiddelen en supplementen kun je de productie van deze ‘gelukshormonen’ een boost geven, waardoor je je snel weer prettiger voelt.

Wil je daar meer van weten? Ik kan hier uren over praten, zo fascinerend vind ik dit. Download dan nu mijn gratis eBook of maak gelijk een afspraak voor een kickstart-sessie, nu tijdelijk met korting.

Over Nienke Bloksma

Nienke Bloksma Energiek & Vitaal
Als leefstijl- en vitaliteitscoach wil ik jou zoveel mogelijk vertellen over een gezonde leefstijl, hoe je met stress om kunt gaan en hoe je weer lekkerder in je vel kunt komen te zitten.

Onderwerpen

Gerelateerde artikelen

Bij de strot

Bij de strot

Ineens greep het me bij de strot. Ik dacht dat ik het zo goed onder controle had. Met mijn to-do lijstjes en mijn planner van uur tot uur ingevuld ….
En toen kwam dat telefoontje van school. Of ik een ziek kind wilde komen ophalen. Mijn hele planning stortte in elkaar. Ik wist ineens niets meer. Er blokkeerde iets in m’n hoofd. Ik kon wel janken.

lees verder
De zeilen verzetten

De zeilen verzetten

Vorige week ging ik zeilen. Ik ben vrijwilliger op een oude loodsbotter. Een prachtige boot, maar wel zwaar en log in het zeilen. We moesten het schip weer terugvaren naar zijn thuishaven Oudeschild. Het weer was mooi, de zon scheen, windkracht 2 uit het noordwesten. Eenmaal de haven uit, snel alle zeilen hijsen, het grootzeil, de fok en ook de kluiver werd meteen bijgezet. En daar lagen we, heerlijk te dobberen. Het was inmiddels vrijwel windstil geworden. Gelukkig keerde al snel het tij (letterlijk!) en werden we met de stroom meegenomen.

lees verder
Mijn geheim

Mijn geheim

Wat mijn geheim is? Dat werd me laatst gevraagd. Om heel eerlijk te zijn, ik wil mijn geheim best met iedereen delen. Als stresscoach help ik ondernemers NIET van de stress af. Niet? Nee! Een leven zonder stress bestaat helemaal niet. En als het al zou bestaan, is het dodelijk saai. Ik leer ondernemers om op de goede manier met stress om te gaan. Stress is namelijk supernuttig en superhandig om even lekker te knallen. Alleen moet je niet in die stress blijven hangen.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin