Home » Stress » Jezelf gelukkig eten

Jezelf gelukkig eten

door | 14 okt, 2022 | Leefstijl, Stress

𝗝𝗲𝘇𝗲𝗹𝗳 𝗴𝗲𝗹𝘂𝗸𝗸𝗶𝗴 𝗲𝘁𝗲𝗻
Doe jij dat wel eens?

In mijn vorige post over ‘gelukshormonen’ vertelde ik dat stress heel veel voedings­stoffen gebruikt, waardoor er onvoldoende overblijft voor andere hormonen, zoals je ‘gelukshormonen’. Daardoor krijg je minder gelukshormonen en voel je je minder energiek en soms zelfs depressief.
 
Opmerkelijk genoeg kan het ook andersom zo werken. Mensen die onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgen, kunnen om die reden minder gelukshormonen maken en zich daardoor gestrest of depressief voelen. Wat oorzaak is en wat gevolg, is moeilijk zo op het eerste oog te bepalen. Dat is ook niet erg: feit blijft dat in beide gevallen (gebrek aan voedingsstoffen is oorzaak óf gevolg) het belangrijk is om te zorgen voor voldoende juiste voedingsstoffen. Het herstel gaat er altijd sneller en gemakkelijker door.
Dat is ook de reden dat ik in een traject altijd begin met het kijken of er tekorten zijn en in die gevallen voedingssupplementen te adviseren. Iemand die zich moe en gestrest voelt, heeft helemaal geen energie om andere gewoontes aan te leren!
 
Toch kunnen supplementen, ook de beste, niet alles opvangen als je niet óók gezond eet. Behalve vitamines en mineralen zit er namelijk nog zoveel méér in goede voeding. Vezels bijvoorbeeld. Maar ook antioxidanten, bioflavonoïden en nog honderden andere stofjes. Het is dus superbelangrijk om heel gezond te eten.

En dat is tegenwoordig best lastig. De verleidingen in supermarkt en onderweg zijn enorm. Daarnaast bevat ook gezonde groente tegenwoordig minder vitamines en mineralen dan vroeger, waardoor je eigenlijk wel 400 gram groente per dag zou moeten eten om voldoende binnen te krijgen.

Het gaat te ver om je alles over voeding uit te leggen. Dat hoeft ook niet. Als je een aantal basisregels volgt, doe je het al voor 80% goed. Mocht je meer willen weten over deze basisregels en hoe je je voedingsgewoonten verder kunt verbeteren, vraag dan gerust een gratis strategiegesprek aan.

Over Nienke Bloksma

Nienke Bloksma Energiek & Vitaal
Als leefstijl- en vitaliteitscoach wil ik jou zoveel mogelijk vertellen over een gezonde leefstijl, hoe je met stress om kunt gaan en hoe je weer lekkerder in je vel kunt komen te zitten.

Onderwerpen

Gerelateerde artikelen

Waarom Texel goed is voor je gezondheid

Waarom Texel goed is voor je gezondheid

Het lijkt wel of alles hier op Texel intenser is. Als de zon schijnt, schijnt hij fel en heb je binnen de kortste keren rode koontjes (én weer een portie vitamine D). Omdat het hier altijd waait, is de lucht ook schoner dan in de ‘binnenlanden’. Als het regent, word je echt kletsnat en helpt geen paraplu je. Als je op de fiets bent, heb je altijd wind tegen, lijkt het wel (zodat je geen bezoek aan de sportschool nodig hebt).

lees verder
Week van de werkstress, tip #1

Week van de werkstress, tip #1

Eet zoveel mogelijk pure, onbewerkte voeding, zodat je lichaam de optimale brandstof krijgt om je weer energiek te kunnen gaan voelen. Hoe presteert jouw auto als je hem sladressing geeft in plaats van benzine? Open deur? Wellicht. Ik zie echter nog zoveel mensen met stress, die snel grijpen naar een snelle hap onderweg of kant-en-klaar voeding. Snap ik ook. Alleen het is niet slim.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin