𝗝𝗲𝘇𝗲𝗹𝗳 𝗴𝗲𝗹𝘂𝗸𝗸𝗶𝗴 𝗲𝘁𝗲𝗻
Doe jij dat wel eens?
In mijn vorige post over ‘gelukshormonen’ vertelde ik dat stress heel veel voedingsstoffen gebruikt, waardoor er onvoldoende overblijft voor andere hormonen, zoals je ‘gelukshormonen’. Daardoor krijg je minder gelukshormonen en voel je je minder energiek en soms zelfs depressief.
Opmerkelijk genoeg kan het ook andersom zo werken. Mensen die onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgen, kunnen om die reden minder gelukshormonen maken en zich daardoor gestrest of depressief voelen. Wat oorzaak is en wat gevolg, is moeilijk zo op het eerste oog te bepalen. Dat is ook niet erg: feit blijft dat in beide gevallen (gebrek aan voedingsstoffen is oorzaak óf gevolg) het belangrijk is om te zorgen voor voldoende juiste voedingsstoffen. Het herstel gaat er altijd sneller en gemakkelijker door.
Dat is ook de reden dat ik in een traject altijd begin met het kijken of er tekorten zijn en in die gevallen voedingssupplementen te adviseren. Iemand die zich moe en gestrest voelt, heeft helemaal geen energie om andere gewoontes aan te leren!
Toch kunnen supplementen, ook de beste, niet alles opvangen als je niet óók gezond eet. Behalve vitamines en mineralen zit er namelijk nog zoveel méér in goede voeding. Vezels bijvoorbeeld. Maar ook antioxidanten, bioflavonoïden en nog honderden andere stofjes. Het is dus superbelangrijk om heel gezond te eten.
En dat is tegenwoordig best lastig. De verleidingen in supermarkt en onderweg zijn enorm. Daarnaast bevat ook gezonde groente tegenwoordig minder vitamines en mineralen dan vroeger, waardoor je eigenlijk wel 400 gram groente per dag zou moeten eten om voldoende binnen te krijgen.
Het gaat te ver om je alles over voeding uit te leggen. Dat hoeft ook niet. Als je een aantal basisregels volgt, doe je het al voor 80% goed. Mocht je meer willen weten over deze basisregels en hoe je je voedingsgewoonten verder kunt verbeteren, vraag dan gerust een gratis strategiegesprek aan.
0 Reacties