Home » Stress » Jezelf gelukkig eten

Jezelf gelukkig eten

door | 14 okt, 2022 | Leefstijl, Stress

𝗝𝗲𝘇𝗲𝗹𝗳 𝗴𝗲𝗹𝘂𝗸𝗸𝗶𝗴 𝗲𝘁𝗲𝗻
Doe jij dat wel eens?

In mijn vorige post over ‘gelukshormonen’ vertelde ik dat stress heel veel voedings­stoffen gebruikt, waardoor er onvoldoende overblijft voor andere hormonen, zoals je ‘gelukshormonen’. Daardoor krijg je minder gelukshormonen en voel je je minder energiek en soms zelfs depressief.
 
Opmerkelijk genoeg kan het ook andersom zo werken. Mensen die onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgen, kunnen om die reden minder gelukshormonen maken en zich daardoor gestrest of depressief voelen. Wat oorzaak is en wat gevolg, is moeilijk zo op het eerste oog te bepalen. Dat is ook niet erg: feit blijft dat in beide gevallen (gebrek aan voedingsstoffen is oorzaak óf gevolg) het belangrijk is om te zorgen voor voldoende juiste voedingsstoffen. Het herstel gaat er altijd sneller en gemakkelijker door.
Dat is ook de reden dat ik in een traject altijd begin met het kijken of er tekorten zijn en in die gevallen voedingssupplementen te adviseren. Iemand die zich moe en gestrest voelt, heeft helemaal geen energie om andere gewoontes aan te leren!
 
Toch kunnen supplementen, ook de beste, niet alles opvangen als je niet óók gezond eet. Behalve vitamines en mineralen zit er namelijk nog zoveel méér in goede voeding. Vezels bijvoorbeeld. Maar ook antioxidanten, bioflavonoïden en nog honderden andere stofjes. Het is dus superbelangrijk om heel gezond te eten.

En dat is tegenwoordig best lastig. De verleidingen in supermarkt en onderweg zijn enorm. Daarnaast bevat ook gezonde groente tegenwoordig minder vitamines en mineralen dan vroeger, waardoor je eigenlijk wel 400 gram groente per dag zou moeten eten om voldoende binnen te krijgen.

Het gaat te ver om je alles over voeding uit te leggen. Dat hoeft ook niet. Als je een aantal basisregels volgt, doe je het al voor 80% goed. Mocht je meer willen weten over deze basisregels en hoe je je voedingsgewoonten verder kunt verbeteren, vraag dan gerust een gratis strategiegesprek aan.

Over Nienke Bloksma

Nienke Bloksma Energiek & Vitaal
Als leefstijl- en vitaliteitscoach wil ik jou zoveel mogelijk vertellen over een gezonde leefstijl, hoe je met stress om kunt gaan en hoe je weer lekkerder in je vel kunt komen te zitten.

Onderwerpen

Gerelateerde artikelen

Goed ontbijten, hoor!

Goed ontbijten, hoor!

“Goed ontbijten, hoor!” Misschien zeiden je ouders dat vroeger tegen jou. Het klinkt ook heel logisch, toch? De koolhydraten in je eten zijn het gemakkelijkst te gebruiken als brandstof om te bewegen. Maar op het moment dat je meer koolhydraten eet dan dat je gelijk verbruikt, zal deze brandstof opgeslagen worden voor een later moment, in de vorm van ….. vet!

lees verder
Eten: vet ingewikkeld!

Eten: vet ingewikkeld!

Eten doen we allemaal, dat is toch niet zo ingewikkeld? Toch komt er meer bij kijken dan je zou verwachten. Er is namelijk een groot verschil tussen ‘vullen’ en ‘voeden’. Jezelf volproppen is inderdaad niet zo ingewikkeld.

lees verder
Week van de werkstress, tip #5

Week van de werkstress, tip #5

“Zellef doen,” riep mijn tweejarige dochter altijd. Ik moest er wel om lachen. Maar toen ik jaren geleden zelfstandig ondernemer werd, herkende ik dit patroon ineens. Ondernemers zijn eigenwijze mensen. Een zzp’ers (zoals ik) al helemáál. Als ondernemer moet je van alle markten thuis zijn. Niet alleen het vak dat je geleerd hebt, wat je zo leuk vindt om te doen, maar ook de administratie, de boekhouding, acquisitie, de schoonmaak, social media ….

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tweet
Share
Share
Pin