Home » Stress » Vluchtheuvels

Vluchtheuvels

door | 24 sep, 2022 | Mindset, Stress

Herken je dat? Je bedenkt een plannetje voor een project. Maar eigenlijk vind je het wel spannend om te doen. Dus stel je de start nog maar even uit. En nog even. Want op die manier hoef je niet aan jezelf toe te geven dat je het spannend vind. Én hoef je niet te beginnen. Deze week heb je het ook zo druk, volgende week kun je er misschien wel tijd voor vinden….

Maar wat doet dat in je hoofd? Het geeft je stress! Je gaat jezelf (vaak onbewust) afwijzen. “Loser, zie je wel, je kunt het ook niet. Je durft ook niks!” En deze stress veroorzaakt ook weer dat je je andere klussen minder snel kunt doen. Dus wordt het een selffulfilling prophecy: je hebt inderdaad geen tijd. En zo is het cirkeltje rond.

Hoe kun je nu deze vicieuze cirkel doorbreken? Een eerste stap is te erkennen dat je het spannend vindt. En daar geen oordeel op te plakken. Je mag het spannend vinden. Zeg niet tegen jezelf dat je het eng vindt: eng verlamt je. Iets spannend vinden voelt veel positiever.

De tweede stap is om te herkennen dat alle smoezen die je gebruikt om maar niet te starten, in feite vluchtheuvels zijn. Ze houden je op een veilige plaats, maar je blijft wel stilstaan.

De derde stap is om de start van dat project in zulke kleine stapjes op te delen, dat het zetten van 1 zo’n ministapje geen enkel probleem is.
Wil je 100 mensen bellen om te vragen of ze jouw product of dienst willen afnemen? Spannend! Want je krijgt beslist heel vaak ‘nee’ te horen (realiseer je dat niet JIJ wordt afgewezen, maar dat dit niet het goede moment voor hen is voor jouw product). Start met de opdracht om komende week 1 goede vriend te bellen. Oefen het gesprek (dat kun je zelfs van te voren vertellen) en kijk wat een ‘nee’ met je doet. Heb je dat overleefd? Mooi! Dan kun je de week erna misschien wel 2 bekenden bellen. Maak je stapjes steeds zo klein dat het zeker is dat ze gaan lukken. Dat geeft je namelijk een succesgevoel en dat smaakt naar meer!

Wil je hier meer tips over? Boek dan nu gelijk een gratis online strategiesessie.
Welk klein stapje ga jij komende week zetten?

Over Nienke Bloksma

Nienke Bloksma Energiek & Vitaal
Als leefstijl- en vitaliteitscoach wil ik jou zoveel mogelijk vertellen over een gezonde leefstijl, hoe je met stress om kunt gaan en hoe je weer lekkerder in je vel kunt komen te zitten.

Onderwerpen

Gerelateerde artikelen

Slecht nieuws

Slecht nieuws

Voor me zit een boom van een kerel, midden veertig. Hij heeft me net vertelt hoe hij leeft, wat hij eet, hoe hij sport, ontspant, slaapt. Welke zorgen hij heeft over zijn bedrijf in deze corona-tijd. Over de ruzies met z’n vrouw, die hem steeds maar op de huid zit, zoals hij dat zegt.

lees verder
Postduivengevoel

Postduivengevoel

Heb jij dat ook, een postduivengevoel? Een postduif weet feilloos de weg te vinden. Weet jij ook waar jij naartoe wil? Weet jij als ondernemer welke kant je met je bedrijf op wil? Er komt zoveel op je af, waar wil je ‘ja’ op zeggen en waartegen is een ‘nee’ beter? Als je overal ‘ja’ op zegt, verzuip je in het werk. Werk dat misschien helemaal niet bij je past. Of wat je niets oplevert. Hoe maak jij het onderscheid?

lees verder
Week van de werkstress, tip #2

Week van de werkstress, tip #2

Je hebt het druk, die ene klus is nog niet af. Dan maar vanavond nog even doorwerken. Als de kinderen op bed liggen, kun jij nog even een paar uurtjes verder werken. Je kunt toch best met wat minder dan 8 uur slaap toe! Wel jammer dat je daarna nog uren wakker ligt voordat je eindelijk in een onrustige slaap terecht komt. De volgende ochtend gaat die wekker natuurlijk véél te vroeg. Je hebt het idee dat je er nog maar nét in ligt!

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tweet
Share
Share
Pin