Home » Stress » Vluchtheuvels

Vluchtheuvels

door | 24 sep, 2022 | Mindset, Stress

Herken je dat? Je bedenkt een plannetje voor een project. Maar eigenlijk vind je het wel spannend om te doen. Dus stel je de start nog maar even uit. En nog even. Want op die manier hoef je niet aan jezelf toe te geven dat je het spannend vind. Én hoef je niet te beginnen. Deze week heb je het ook zo druk, volgende week kun je er misschien wel tijd voor vinden….

Maar wat doet dat in je hoofd? Het geeft je stress! Je gaat jezelf (vaak onbewust) afwijzen. “Loser, zie je wel, je kunt het ook niet. Je durft ook niks!” En deze stress veroorzaakt ook weer dat je je andere klussen minder snel kunt doen. Dus wordt het een selffulfilling prophecy: je hebt inderdaad geen tijd. En zo is het cirkeltje rond.

Hoe kun je nu deze vicieuze cirkel doorbreken? Een eerste stap is te erkennen dat je het spannend vindt. En daar geen oordeel op te plakken. Je mag het spannend vinden. Zeg niet tegen jezelf dat je het eng vindt: eng verlamt je. Iets spannend vinden voelt veel positiever.

De tweede stap is om te herkennen dat alle smoezen die je gebruikt om maar niet te starten, in feite vluchtheuvels zijn. Ze houden je op een veilige plaats, maar je blijft wel stilstaan.

De derde stap is om de start van dat project in zulke kleine stapjes op te delen, dat het zetten van 1 zo’n ministapje geen enkel probleem is.
Wil je 100 mensen bellen om te vragen of ze jouw product of dienst willen afnemen? Spannend! Want je krijgt beslist heel vaak ‘nee’ te horen (realiseer je dat niet JIJ wordt afgewezen, maar dat dit niet het goede moment voor hen is voor jouw product). Start met de opdracht om komende week 1 goede vriend te bellen. Oefen het gesprek (dat kun je zelfs van te voren vertellen) en kijk wat een ‘nee’ met je doet. Heb je dat overleefd? Mooi! Dan kun je de week erna misschien wel 2 bekenden bellen. Maak je stapjes steeds zo klein dat het zeker is dat ze gaan lukken. Dat geeft je namelijk een succesgevoel en dat smaakt naar meer!

Wil je hier meer tips over? Boek dan nu gelijk een gratis online strategiesessie.
Welk klein stapje ga jij komende week zetten?

Over Nienke Bloksma

Nienke Bloksma Energiek & Vitaal
Als leefstijl- en vitaliteitscoach wil ik jou zoveel mogelijk vertellen over een gezonde leefstijl, hoe je met stress om kunt gaan en hoe je weer lekkerder in je vel kunt komen te zitten.

Onderwerpen

Gerelateerde artikelen

Week van de werkstress, tip #1

Week van de werkstress, tip #1

Eet zoveel mogelijk pure, onbewerkte voeding, zodat je lichaam de optimale brandstof krijgt om je weer energiek te kunnen gaan voelen. Hoe presteert jouw auto als je hem sladressing geeft in plaats van benzine? Open deur? Wellicht. Ik zie echter nog zoveel mensen met stress, die snel grijpen naar een snelle hap onderweg of kant-en-klaar voeding. Snap ik ook. Alleen het is niet slim.

lees verder
Bij de strot

Bij de strot

Ineens greep het me bij de strot. Ik dacht dat ik het zo goed onder controle had. Met mijn to-do lijstjes en mijn planner van uur tot uur ingevuld ….
En toen kwam dat telefoontje van school. Of ik een ziek kind wilde komen ophalen. Mijn hele planning stortte in elkaar. Ik wist ineens niets meer. Er blokkeerde iets in m’n hoofd. Ik kon wel janken.

lees verder
Gelukshormonen

Gelukshormonen

In je lichaam zorgen heel veel verschillende stofjes ervoor dat alles werkt zoals het zou moeten werken (als het goed is). Op het moment dat je stress ervaart, wordt er veel adrenaline en cortisol geproduceerd. En daardoor worden er andere stofjes niet of veel minder geproduceerd, want die bouwstenen zijn niet oneindig beschikbaar. Wat we direct merken is dat er veel minder ‘gelukshormonen’ aangemaakt worden.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin