Home » Stress » Week van de werkstress, tip #2

Week van de werkstress, tip #2

door | 15 nov, 2022 | Leefstijl, Stress

Je hebt het druk, die ene klus is vanmiddag nog niet af. Dan maar vanavond nog even doorwerken. Als de kinderen op bed liggen, kun jij nog even een paar uurtjes verder werken. Je kunt toch best met wat minder dan 8 uur slaap toe! Wel jammer dat je daarna nog uren wakker ligt voordat je eindelijk in een onrustige slaap terecht komt. De volgende ochtend gaat die wekker natuurlijk véél te vroeg. Je hebt het idee dat je er nog maar nét in ligt!

De meeste mensen hebben echt 8 uur slaap nodig, ook al denken ze met 6 toe te kunnen. Er zijn veel manieren om je slaappatroon te verbeteren, zodat ook jij ’s ochtends uitgerust je bed uit komt.

Makkelijker gezegd, dan gedaan, hoor ik je mopperen. Je hebt het al zo druk, dus moet je die uurtjes ’s avonds er toch echt even bij pakken. Juist als iedereen al naar bed is, is het lekker rustig en kun jij nog even geconcentreerd werken. Maar hoe snel slaap je in als je dan eindelijk in je bed kruipt? En hoe diep slaap je dan? Ik durf te wedden dat je óf lang wakker ligt, óf niet goed in een diepe slaap komt, óf allebei.

Het is belangrijk om je hoofd tot rust te laten komen, vóórdat je gaat slapen. Hoe? Dat verschilt van persoon tot persoon wat het beste werkt. De ene zweert bij mediteren, de ander loopt liever een blokje om, terwijl weer een ander nog even foto’s van de vakantie gaat inplakken. Doe vooral wat voor jou goed werkt.

Wil je wat inspiratie? Hieronder volgen nog wat tips om beter te kunnen slapen. En ga nou niet meteen roepen dat dat bij jou toch niet werkt, probeer een tip minimaal een week, voordat je er een oordeel over velt.

  • Ga steeds op hetzelfde tijdstip naar bed en sta op dezelfde tijd op, ook in het weekend.
  • Zet de wekker niet op snooze, maar spring binnen 5 seconden je bed uit. Dan heb je niet de kans om te bedenken dat je geen zin hebt in opstaan.
  • Koud douchen helpt je ’s ochtends om wakker te worden en je energiek te voelen. En oh ja, het is ook nog eens heel goed voor je weerstand!
  • Zorg dat je overdag minimaal een uur (liever langer) buiten bent, bij voorkeur zonder zonnebril. Hoe eerder op de dag hoe beter. Het zonlicht zorgt er namelijk voor dat je een gezond slaap-waak ritme krijgt. Buiten bewegen is nog beter. Dus maak die lunchwandeling. Werkt zelfs als de zon niet schijnt.
  • Ga ’s avonds na 20 uur niet meer sporten. Sporten is reuze gezond, maar je word er energiek van en dat is niet zo handig voor het slapen gaan. Een rustige wandeling voor het slapen is prima.
  • Beperk je schermtijd gedurende de dag zoveel mogelijk, maar ’s avonds al helemaal. Twee uur voor het slapen gaan tv en mobieltjes uit (of desnoods met een blauwfilter erop als het echt niet anders kan). Pak een mooi boek, maak nog een wandeling, voer een fijn gesprek met je partner, of doe daar andere leuke dingen mee …. 😉
  • Zorg dat je alvast bedacht hebt wat je morgen moet doen, schrijf het op in je agenda, zodat je daar niet meer over hoeft te piekeren in bed. Leg pen en papier naast je bed: mocht je toch wat te binnen schieten, dan kun je het opschrijven en hoeft je hoofd niet z’n best te doen om het te onthouden.

Naast deze tips is het reuze handig om te oefenen met je aan- en uitschakelaar. Als je veel stress ervaart, zul je bijna vanzelf aan gaan staan. Maar hoe fijn als je ook leert hoe je jezelf weer ‘uit’ kunt zetten. Ik heb daar een aantal verschillende oefeningen voor. Begin daarmee, het liefst vóórdat je stijf van de stress staat. Dan leert je lichaam te ontspannen bij bepaalde oefeningen. En mocht de stress is alle hevigheid toeslaan, dan reageert je lichaam automatisch op deze oefeningen door af te schakelen. Hoe fijn is dat!

Stuur me een bericht, dan vertel ik je meer!

Over Nienke Bloksma

Nienke Bloksma Energiek & Vitaal
Als leefstijl- en vitaliteitscoach wil ik jou zoveel mogelijk vertellen over een gezonde leefstijl, hoe je met stress om kunt gaan en hoe je weer lekkerder in je vel kunt komen te zitten.

Onderwerpen

Gerelateerde artikelen

Slecht nieuws

Slecht nieuws

Voor me zit een boom van een kerel, midden veertig. Hij heeft me net vertelt hoe hij leeft, wat hij eet, hoe hij sport, ontspant, slaapt. Welke zorgen hij heeft over zijn bedrijf in deze corona-tijd. Over de ruzies met z’n vrouw, die hem steeds maar op de huid zit, zoals hij dat zegt.

lees verder
Goed ontbijten, hoor!

Goed ontbijten, hoor!

“Goed ontbijten, hoor!” Misschien zeiden je ouders dat vroeger tegen jou. Het klinkt ook heel logisch, toch? De koolhydraten in je eten zijn het gemakkelijkst te gebruiken als brandstof om te bewegen. Maar op het moment dat je meer koolhydraten eet dan dat je gelijk verbruikt, zal deze brandstof opgeslagen worden voor een later moment, in de vorm van ….. vet!

lees verder
Podcast ‘Hoe ga je om met stress’

Podcast ‘Hoe ga je om met stress’

In de prachtige podcast van Young Ones praat Sander Timmermans met Dai Carter over hoe je omgaat met stress, tegenslag en negatieve gedachten. In bijna anderhalf uur krijg je van alles te horen over de growth mindset en fixed mindset, het belang van kernwaarden en je why, waarom je emoties niet moet negeren, hoe je met een beginnersmindset weer fouten durft te maken, wat het pad van het meesterschap je brengt, de kracht van routines, en nog veel meer.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin