Home » Stress » Week van de werkstress, tip #4

Week van de werkstress, tip #4

door | 17 nov, 2022 | Mindset, Stress

Doe niet aan time-management! Het klinkt zo logisch: leren om je tijd zo efficiënt mogelijk in te plannen. Maar het is dodelijk! Hoe harder je probeert je tijd zo efficiënt mogelijk in te plannen, hoe harder je richting burn-out zult hollen.
Want weet je, er komen altijd onverwachte dingen tussendoor. Altijd. En als jij je agenda helemaal dichtgetimmerd hebt, zul je acuut in de stress schieten als er maar één dingetje iets langer duurt dan je gepland had. Of als er een telefoontje tussen komt. Laat staan als ineens het dak thuis blijkt te lekken of je kind ziek van school opgehaald moet worden!

Maar, hoe dán?
In de eerste plaats ben ik een groot voorstander van energie-management. Iedereen heeft momenten met veel energie en met weinig energie. Een ochtendmens kan heel goed in de ochtend ingewikkelde taken uitvoeren, maar dat moet je ’s avonds niet van hem/haar vragen. Van een avondmens moet je ’s ochtends vroeg echt geen topprestatie verwachten.
Zit je laag in je energie en moet je toch pieken, dan zal dat je dubbel zoveel energie kosten, omdat je onwijs je best moet doen. Zonde, want op een ander moment zal het je misschien wel moeiteloos afgaan. Als je weet wanneer jij energetisch op je best bent, kun je daar rekening mee houden in hoe je je dag indeelt. Plan de meest lastige klussen op de momenten dat jij energetisch op je best bent. En doe de routineklusjes op momenten dat je lager in je energie zit.

Timmer je agenda ook niet helemaal dicht. Je weet immers best dat er altijd dingen tussendoor komen. Bepaal aan het begin van de week, welke klussen écht gedaan moeten worden (urgent én belangrijk). Daarna kun je nog een paar klussen per dag inplannen. Voor de rest heb je een mooi lijstje waar je, als je tijd over hebt, uit kunt kiezen.

Heb je moeite met het stellen van prioriteiten? Verzuip je steeds maar in de urgente klussen, waardoor je die belangrijke strategische klussen steeds maar voor je uitschuift? Wil je leren hoe je dat beter kunt doen? Neem contact met me op.

Over Nienke Bloksma

Nienke Bloksma Energiek & Vitaal
Als leefstijl- en vitaliteitscoach wil ik jou zoveel mogelijk vertellen over een gezonde leefstijl, hoe je met stress om kunt gaan en hoe je weer lekkerder in je vel kunt komen te zitten.

Onderwerpen

Gerelateerde artikelen

Slecht nieuws

Slecht nieuws

Voor me zit een boom van een kerel, midden veertig. Hij heeft me net vertelt hoe hij leeft, wat hij eet, hoe hij sport, ontspant, slaapt. Welke zorgen hij heeft over zijn bedrijf in deze corona-tijd. Over de ruzies met z’n vrouw, die hem steeds maar op de huid zit, zoals hij dat zegt.

lees verder
Mijn geheim

Mijn geheim

Wat mijn geheim is? Dat werd me laatst gevraagd. Om heel eerlijk te zijn, ik wil mijn geheim best met iedereen delen. Als stresscoach help ik ondernemers NIET van de stress af. Niet? Nee! Een leven zonder stress bestaat helemaal niet. En als het al zou bestaan, is het dodelijk saai. Ik leer ondernemers om op de goede manier met stress om te gaan. Stress is namelijk supernuttig en superhandig om even lekker te knallen. Alleen moet je niet in die stress blijven hangen.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tweet
Share
Share
Pin